Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Victor Moşneag: Moş Crăciun, te…

Victor Moşneag: Moş Crăciun, te rog…

În aceste zile, când nici măcar spiritul sărbătorilor de iarnă nu reuşeşte să alunge fantomele politicienilor din mintea noastră, am o singură dorinţă către Moş Crăciun.

Vreau un politician adevărat pentru Moldova. O să spuneţi că e o prostie ce-mi doresc, pentru că sunt şi aşa prea mulţi politicieni pe km patrat în ţărişoara noastră mică. Eu, însă, vreau altceva. M-am săturat de prefăcuţi. De oameni intraţi în politică doar pentru a-şi proteja interesele. De oameni care, deşi vor să facă ceva, nu pot. M-am săturat de aceleaşi feţe care ne conduc de 20 de ani şi care se dau ba democraţi, ba liberali, ba socialişti, sau comunişti. M-am săturat de discuţiile despre principii şi valori, pe care cei care le invocă le-au încălcat de nenumărate ori. M-am săturat de politicienii care doar acuză fără a aduce probe, de cei care tac şi îşi satisfac interesele personale, de cei (adică toţi) care fac promisiuni în care nici ei măcar nu cred. Mi-e lehamite de discursuri fără sens, de conferinţe de presă făcute cu un singur scop, cel de a intoxica minţile oamenilor, de fapte caritabile, făcute doar atunci când apari la tv, sau de prietenii care se fac şi desfac în spatele cortinei doar cu scopul de a fura omul simplu. M-am săturat de jocuri de culise sau de comploturi banale, m-am săturat de teatru politic. Vreau altceva.

Vreau un politican de care să fiu mândru. Vreau un politician pe care, atunci când merg la vot, să nu-l votez pentru că e cel mai bun dintre cei răi, ci pentru că merită. Mi-aş dori un om politic care ar fi capabil să-şi dea demisia după ce R. Moldova va primi oficial statutul de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, unul care să trăiască exclusiv din salariu, fie el şi de funcţionar public. Îmi doresc să apară un om politic pentru care onoarea să fie mai presus de orice funcţie, care să ofere mai mult decât primeşte, care să aibă puterea să recunoască atunci când greşeşte, care să ştie cu adevărat cum se trăieşte în R. Moldova cu un salariu de 2-3 mii de lei. Vreau ca Moş Crăciun să aducă, să inventeze sau să formeze un politician care să nu poată fi influenţat nici de Moscova şi nici de Bruxelles, care să fie capabil să ia decizii de care să ştie să se facă responsabil. Un om politic care să lupte nu pentru Moldova, ci pentru locuitorii ei. Oare îmi doresc prea mult?

Victor Moşneag, 
victor@zdg.md